torsdag 15 november 2007

ADHD i vår värld.

Många av dem som får en diagnos, har större problem än andra inom följande områden. Hur det yttrar sig i just vår familj kommenterar jag nedan.

- att reglera sin uppmärksamhet
Mellan är antingen väldigt på eller helt av, det existerar inga gråzoner. Hon är antingen väldigt glad eller väldigt arg. Likaså, kan hon gå igång på en liten blomma lika mycket som ett stort träd. Allt kan störa hennes koncentration, precis allt. En penna som faller i golvet. Ett annat barn som harklar sig osv osv. Minsta lilla problem gör att hon släpper det hon håller på med. Hon har en plan och avviker något från planen så byter hon till något annat. Detta gör att hon oftast inte kan avsluta något hon har börjat på och ofta blir vansinnig över att inte kunna gå vidare. Hon kan inte byta riktning och fundera på en annan lösning, frustrationen över att stöta på patrull gör att hon låser sig och bara tar till ilskan. Gissa hur många pysselprojekt hon har igång på sitt rum?

-impulskontroll och aktivitetsnivå
Allting sker i nuet för mellan. Det finns ingen eftertanke i det hon gör, allt sker nu. Ofta sker hennes reaktioner på olika saker väldigt kraftigt, det som är en bagatell i vår värld kan vara dödligt allvar i hennes. Och nu pratar vi om ifall hon ska ha ett äpple eller en mandarin med sig till skolan. Allt går att göra enligt henne, klättra upp för ett berg, måla en tavla med oljefärger i den nya soffan, testa nya saxen på den nya tröjan, ALLT!
Mellan vill antingen vara i full gång eller helt stilla. Hon kan sitta still, faktiskt. En bra film, ett bra och tillräckligt svårt pyssel. Men det måste vara på hennes villkor annars släpper hon det och traskar vidare. Hon är outtröttlig, kan lika gära cykla en mil som att simma 10 längde i en pool. Bara när det är tråkiga saker att göra så orkar hon inte. Går man på fest så är mellan alltid uppe, man måste tala om att det är sovdags för den inre klockan säger inte åt henne.
Hennes motor är alltid igång, vilket gör att hon har en inre stress som visar sig i att hon oftast är förstoppad (tar sig inte tid på toa) oftast hungrig (kastar i sig maten om hon ens sitter ned och äter) oftast ont i magen (pga stressen). Redan när mellan stiger upp har hon en plan för dagen, sen att vi kanske har en annan plan bryter ned henne fullkomligt. Tålamod finns inte i hennes vokabulär, det finns ingen ro i att VÄNTA på något, allt kan skyndas på. Mellan tänker inte innan hon reagerar, oftast reagerar hon med ilska, det ligger nära till hands.

-att samspela med andra människor
Mellan har inte tid att läsa av andra. Hon får en idé och genomför den, om de andra inte hakar på direkt utsätts de genast för hennes ogillande. Mellan anser att alla andra är dumma och inte förstår henne, hon tycker det är konstigt att alla inte gör som hon säger. Mellan kommenterar gladeligen utseenden och andras beteenden högt, egentligen inte för att såra utan hon kommenterar och förstår inte TIMING. Har du en för liten tröja på dig så säger hon det. Tycker hon att du ser tjock ut så får du veta det.
Efteråt, när man talarom vad som gick fel, blir hon oerhört ledsen och ångerfull. Hon har lätt för att gråta och lägger stor börda på sig själv och blir ofta arg på sig själv, hon vet ju vad som är rätt eller fel och blir såå besviken på sig själv när det blir knas.

-inlärning och minne
Mellan minns saker tydligt när det gäller för veckor eller månader sedan, sådant som har hänt henne själv. Hon läser som en 11 åring men har en 6 årings läsförståelse, dvs, hon läser väldigt fort men förstår inte det hon läser. Hon klarar inte av att tänka abstrakt eller logiskt, därav stora problem med matten. Det är svårt att ge långa instruktioner till henne, hon minns enbart det första eller det sista i det man säger.

-att uttrycka sig i tal och skrift
He he, här har vi inga problem. Mellan är oerhört verbal, pratar gärna om allt och ingenting. Men hon har svårt att reglera sin röstvolym och svär friskt när hon är arg. Hon förstår ironi och har mycket humor men talar utan att tänka. Däremot har hon svårt med skrivandet, hon skriver gärna talspråk, skriver mycket slarvigt och trycker hårt hårt med pennan.

-kontrollera motoriken
Egentligen den enda punkten hon inte har några problem alls med. Mellan är oerhört fysisk och stark. Vig som en katt, balans som en cirkusartist. Har bollsinne (men inget team tänkande, därför går spela lagsporter bort) och är totalt orädd. Klättrar, balanserar, springer, cyklar, simmar, dansar; inget är för svårt för henne. Kan sitta och pillra ner på molekyl nivå, väldigt duktig på att sticka, göra smycken, rita, pärlplattor mm mm. Njuter av att arbeta med kroppen.

Oj, nu bleev det långt :)
Lite paus nu, återkommer...

Inga kommentarer: