måndag 28 september 2009

En blogg är en blogg....

Hamnade i helgen i en diskussion om bloggens privata sfär.
Ha ha ha. Nu skojar jag.
En blogg är inte privat. Den finns till allmän beskådan på INTERNET. En blogg kan råkas på av många och finns kvar länge, längre än man kanske kan önska.
Vill man hålla sig så pass privat att INGEN läser, då skriver man i en handskriven, eller för all del, elektronisk dagbok.
Vill man ändå skriva på internet men inte vill att VEM SOM HELST ska läsa, då låser man bloggen så att dom man vill ska läsa får logga in med lösenord. Man ska ändå komma ihåg att det man skriver finns kvar. Räcker med ett argt inlägg om en vän och den vännen läser, kopierar texten och sparar, det räcker för att förstöra mycket.
Vill man skriva och få feedback, tillåter man kommentarer.
Vill man skriva och skiter totalt i vad andra tycker, kan man ta bort kommentatorsfunktionen.
Svårare än så här är det inte.
Det här är inte mina åsikter utan det här är verkligehet.
Vill man skriva saker som VISSA inte borde få veta, ska man inte publicera det på en blogg.

Sen kan man ju undra varför man är så jävla feg att man skriver saker om folk på en blogg istället för att konfrontera dem fejs to fejs.
Ja ja, det är ett annat inlägg...

2 kommentarer:

Adde H sa...

Håller med dig på en hel del, men jag tror också att många människor har missförstått vad en blog innebär - En blog är en privat logg och även om åtskilliga portaler ligger tillgängliga att accessa allmänmt så innebär det inte att det är något annat än privata dagböcker.

Trots att bloggintresset är stort så är det endast 20% av de mest aktiva bloggarna som har fler fasta läsare än en handfull, vilket innebär att de restrerande 80% - liksom denna - hamnar man av slumpmässigt eller inbjudan.

Man bör hålla i åtanke att dessa bloggar inte är professionella ur mediasammanhang. Även om möjligheten att skriva offentligt kan ge känslan av att vara skribent.

Många glömmer även att ta hänsyn till Netiquette och upphovsrätt och det är också anledningen till att det går att föra lösenordsskyddad blog eftersom att den då inte är offentlig, vilket gör att man utan problem kan föra en dagbok ur det sätt man gör - spontant.

Problematiken med svenskbaserade servrar är att flamingcontrol är väldigt slapp - I det här fallet läser jag ett inlägg som till synes verkar handla om att människor skriver ut sina åsikter i sina privata bloggar och att det senare kan skapa problem.

Allt för ofta stöter jag på just den här typen av upprörda, personliga inlägg som just detta.

Du avslutar blogginlägget med meningen "Sen kan man ju undra varför man är så jävla feg att man skriver saker om folk på en blogg istället för att konfrontera dem fejs to fejs." och den känslan är inte unik.

Som sagt - som ägare till din blogg har du rätt att författa vad du vill, sålänge det följer gällande Netiquette.

Det enda jag kan råda dig till i det här fallet är just att ta upp konfrontationen just "face to face". Även om din blogg är just din privata blogg så finns ändå möjligheten att personen eller personerna du har baserat inlägget på läser detta och detta kan skapa just de problem som du ventilerade i början.

Självfallet har du rätt att skriva detta och ingen blogportal kommer att banna dig för din perosnliga åsikt så länge du inte ger ut personuppgifter, men du riskerar att äventyra din privata sfär med ett sådant inlägg.

Utomstående vet inte vad det handlar om, men närstående kan veta, kan få reda på, kan riskera att missförstå osv.

Mitt råd är att du pratar med personen i fråga och vågar ta konfrontationen. Det kommer att hjälpa i längden och i fortsättningen rekommenderar jag att du väljer att lösenordsskydda din blogg.

Det kan vara trist att inte ha den öppen för omvärlden eftersom att det kan vara väldigt berikande med bloggkontakter men fördelen är att du slipper dessa problem som du skriver om i detta inlägg.

Oavsett vad du väljer så hoppas jag att det löser sig, lycka till!

/Adde H

Vanliga mamman sa...

Adde, tack för din långa och utförliga kommentar.
Nu är biffen som så att det är inte jag själv som har skitit i det blå skåpet utan en släkting som har valt att svartmåla andra släktingar på sin blogg. Sårande och kränkande saker som inte stämmer och sedan försvarar sig bloggskrivaren med att det minsann är en privat blogg.
Jag håller inte med dig om att en blogg är privat om den inte är lösenordsskyddad. Du kan aldrig hävda att vissa personer inte har rätt att läsa en blogg om den är öppen.
Om man vill ha minsta möjliga insyn, så
1) lämnar man inte ut bloggadressen till någon
2) lösenordsskyddar

Många bloggare vill dock ha läsare och få feedback och kunna bolla olika frågor, därav att de har bloggen "öppen". Problemet i just den här händelsen var dock att personen ifråga skrev lögner om andra och när man blir påkommen med det, tjaaa, då är man ganska körd.